Om Armani själv får bestämma


Vill du känna doften av Armani Code? Beställ ett doftprov här.

När skådespelaren Denzel Washington 2002 tog hem en Oscar för bästa manliga huvudroll påverkade han inte bara alla de miljoner som sett filmen Training Day. I sin mörkblåa Armani-smoking inspirerade han designern Giorgio Armani till vad som nu är flaska till parfymen Armani Code.

Att ta fram en parfym är en avancerad och på många sätt unik process. Den doft som du till slut kan dofta på tunnelbanan eller nattklubben har i de flesta fall tagits fram, bearbetats och förfinats under flera år. För att hitta den där perfekta doften krävs det en otrolig förståelse för hur dofters estetik ser ut, hur de förändras och påverkar varandra.

Parfymören, eller konstnären som många benämner denne som, behöver veta hur varje ingrediens kan tillföra eller förstöra parfymens ytterst komplexa sammansättning. Det är ett arbete som kräver precision och oerhört stor kunskap.

1974 startade Giorgio Armani och Sergio Galleotti sitt eget modehus. Då visste de inte att modehuset Armani senare skulle bli ett världsomspännande företag som påverkar trender i hela världen. Sedan Giorgio Armanis första visning under eget namn på Hotell Palace i Milano har han aldrig släppt taget om sina skapelser.

Kopplingen mellan företaget, produkterna och personen Armani är mycket starkt.

Ingenting inom Armani-sfären lanseras utan att Giorgio Armani godkänt det. Den nu 82-årige modedesignern och företagsledaren är högst iblandade i vad som händer inom företaget, oavsett var i världen. För några år sedan berättade han i intervju varför han är så pass delaktigt trots att han egentligen kan luta sig tillbaka och njuta av livet som pensionär. Han förklarade att ifall det lanseras produkter som inte håller måttet är det hans namn som tar stryk och påverkas negativt. Kopplingen mellan företaget, produkterna och personen Giorgio Armani är mycket starkt och stoltheten är stor.Code Classic:

Koncentration: Eau de toilette

Toppnoter: Bergamot och olivblomma

Basnot: Tonkaböna

Nyckelord: Mystisk, magnetisk, attraktiv, varm, smart


Vill du känna doften av Armani Code Classic eller Profumo? Beställ ett doftprov här.


En doft är väldigt
personlig. Beroende på vid vilken tidpunkt man känner en särskild doft kan den upplevas annorlunda. Den doft som på morgonen uppfattas som väldoftande kan några timmar senare upplevas som illadoftande. Forskning visar att dofter bearbetas omedvetet i hjärnan. Det innebär att vi känner långt fler dofter varje dag än vad vi faktiskt förstår. Det är därför parfymörernas förståelse för dofternas estetik är så viktigt, förståelsen är avgörande för hur doften upplevs.

När arbetet med Code inleddes var Giorgio Armanis näsa med från början. Ett stort antal parfymörer fick uppdraget att ta fram olika dofter. Därefter inleds en urvalsprocess med en grund på drygt 100 dofter. Då kliver Giorgio Armani in i bilden. Han väljer ut vilka av de framtagna dofterna som är värda att arbeta vidare med.

En parfym har oftast hundratals olika ingredienser som tillsammans skapar en helhet som kan delas i olika grupper som har olika funktioner. Exempelvis består de ”primära dofterna” oftast av ingredienser som skapar en grunddoft. Nästa steg är att addera ”modifierare” för att ge de primära dofterna en särskild karaktär. Så fortsätter arbetet tills en unik och tilltalande doft till slut skapats.

Efter att Giorgio Armani valt ut sina favoriter bland de fem till tio dofter parfymörerna tagit fram inleds avslutningsprocessen. Just i fallet med nylanserade Code Profumo fastnade Giorgio Armani särskilt för tonkabönans doft, en ärtväxtart från Central- och Sydamerika med en doft som påminner mycket om myskmadran.Code Profumo:

Koncentration: Parfym

Toppnote: Bergamot, kardemumma, grönt äpple

Basnot: Tonkaböna, bärnsten

Nyckelord: Bärnsten, glödande, intensivCode Classic,
som lanserades 2004, toppas av noter från bergamot och olivblomma med tonkabönan som bas. Code Classic och Code Profumo har framförallt en sak gemensamt, de är speciellt utvalda av Giorgio Armani.

I slutändan samlas flera år av intensivt arbete i en doft som inte bara ska dofta bra, den ska skapa känslor och ge människor i hela världen möjligheten att bli en del av Giorgio Armanis värld.

Med inspiration från Denzel Washingtons smoking på Oscarsgalan 2002 presenteras doften Armani Code Classic i en djupblå flaska som oavsett hur du tittar på den hela tiden ser att röra sig.

Precis som Giorgio Armani själv vill ha det.

Vill du beställa ett doftprov hem? Beställ det här.