Bra för dig, bra för planeten

Allt började i en enkel butik i italienska Parma.
Nu – 140 år senare – har den utvecklats till ett internationellt familjeföretag som finns i fler än 100 länder.
Men samma sak gäller då som nu: man tummar inte på smakerna.
Här är berättelsen om mathantverk utan genvägar, värdet av att välja råvaror med omsorg – och en vision för framtiden.

1. En framgångssaga född 1877
Så förenas hantverk och hållbarhet

1. En framgångssaga född 1877
Så förenas hantverk och hållbarhet

1877: Ett baktråg, en liten ugn och pasta som gjordes för hand.
I dag: Tillverkning av 120 olika sorters pasta i fabriken – varje dag.
Då som nu är kärleken till pastan densamma.
Men hur ska världens största pastaproducent samtidigt kunna ta hänsyn till hållbarhet och människors välmående?
Här är berättelsen om hur Barilla antagit utmaningen.

Advertisement

DEN GYLLENGULA PASTAN fullkomligen sprutar ur maskinerna i världens största pastafabrik utanför den italienska staden Parma. Dygnet runt snurrar maskinerna: Här görs 1 000 ton pasta varje dag – i 120 olika former, där Penne och Farfalle är några av de mest populära. Och så spagettin såklart. 170 000 kilometer produceras dagligen. Det är stora mängder – men genomsyras ändå av ett genuint hantverk.

Den här historien börjar redan 1877 – men då i betydligt mindre omfattning – när Pietro Barilla öppnar en enkel bröd- och pastabutik i den italienska staden Parma. Butiken bestod av ett bord, ett baktråg och en liten ugn. Här arbetade Pietro Barilla och hans son Riccardo sida vid sida och gjorde färskt bröd och pasta för hand. Tidiga morgnar kördes deras produkter ut med häst och vagn till Parmaborna.

DET GICK BÄTTRE och bättre och vid sekelskiftet kunde far och son köpa en liten träpress som gjorde det möjligt för dem att producera 50 kilo pasta om dagen. För vinsterna kunde de investera i en ny knådmaskin och en mer modern gjutjärnspress och nu kunde de göra 200 kilo pasta per dag, som sedan blev till 450 kilo.

Pietro Barilla hade hela tiden en tydlig vision: Att ge folk samma mat som du skulle ge till dina egna barn.

Man tillverkar pasta som italienarna vill ha den. Det innebär inget tummande på bra råvaror och kvalitet.

Drygt 30 år senare, 1910, etablerades Barillas första riktiga pastafabrik. 80 arbetare producerade då åtta ton pasta och två ton bröd varje dag tack vare en ny innovativ ugn.

Affärerna – och pastamaskinerna – rullade på.

Upptäck receptet som utmärker Barilla

NU HAR FAMILJEFÖRETAGET Barilla skrivit mathistoria i 140 år och Pietro Barillas söner Guido, Luca och Paolo har tagit över rodret. I dag är det väldens största pastaproducent, som säljer över 1,8 miljoner ton pasta världen över varje år.

Mest kända är Barilla för sin pasta, men företaget producerar också pastasåser, pesto, bageriprodukter och knäckebröd.

Trots den internationella erövringen och framgångarna har man fortfarande samma enkla filosof: Att tillverka pasta som italienarna vill ha den. Det innebär inget tummande på bra råvaror och kvalitet.

Barillas produktion ska göra minsta möjliga avtryck på miljön.

Men det är också ett företag som är dedikerat till utveckling, skapande och delning av läckra, hälsosamma produkter.

Läs mer om Barillas ledord ”Bra för dig– bra för planeten”

Ett steg i det är inrättandet av Academia Barilla år 2004, det första internationella centret med uppdrag att sprida, främja och utveckla den italienska gastronomiska kulturen i världen. På centret, som ligger i Parma, arbetar kockar med att vårda de italienska mattraditionerna, men också med att utveckla nya smaker och traditioner.

DÄRTILL KOMMER ÄVEN en annan parameter som blivit allt viktigare: Att bidra till en hållbar värld.

– Den mest fascinerande utmaningen vårt företag står inför är att vi hela tiden måste förbättra våra aktiviteter. Det är nämligen vår hållbara tillväxt, vår framtid och våra barns framtid som står på spel, säger Guido, Luca och Paolo Barilla.

Som ett av världens ledande pastaföretag har man både ett ansvar och stora möjligheter att påverka omvärlden. Barillas produktion ska göra minsta möjliga avtryck på miljön.

För att göra det på ett effektivt sätt implementeras hållbarhet i allt från leverantörer till kunder och FN:s hållbarhetsmål genomsyrar hela affären.

Den mest fascinerande utmaningen vårt företag står inför är att vi hela tiden måste förbättra våra aktiviteter. Det är nämligen vår hållbara tillväxt, vår framtid och våra barns framtid som står på spel.

Guido, Luca och Paolo Barilla

Det görs på flera olika sätt, här är några av dem:

Råvaror man kan lita på: Man samarbetar med pålitliga råvaruproducenter, och på så sätt kan man miljösäkra hela kedjan i tillverkningen.

Nya produkter: I arbetet ingår att ta fram nya, bättre produkter. Förra året utvecklade man en ekologisk pasta som ett led i att ta fram fler produkter som är bra för människor och som är bra för miljön.

Bort med palmoljan: Att utveckla de recept man har är viktigt. Bland annat har Barilla ersatt palmoljan, som både är en miljöfiende och misstänks öka risken för cancer, i alla bageriprodukter med vegetabiliska oljor vilket gör att man sparar in på totalt 34 000 ton palmolja per år.

Hållbart durumvete: Barilla är den största användaren av durumvete i världen. I ett projekt kring hållbart durumvete har Barilla i samarbete med Cattolica of Piacenza Universitetet arbetat fram ett jordbruk för durumvete, som minskar koldioxidutsläppen. Man har under de senaste sex åren minskat koldioxidutsläppen med 28 procent per ton producerat durumvete.

Läs mer om Barillas arbete med hållbarhet här

Barillas mål är att 100 procent av alla råvaror ska tas fram på ett ansvarsfullt sätt och år 2020 ska man endast ha produkter med lägsta möjliga miljöpåverkan.

Arbetet för att nå dit handlar om att förbättra effektiviteten i produktionsprocesser för att minska bland annat koldioxidutsläpp och vattenförbrukning, samt fortsätta utveckla effektiva och hållbara jordbruk.

År 2020 ska man endast ha produkter med lägsta möjliga miljöpåverkan

Barilla

FÖR ATT HYLLA den italienska matkonsten och inspirera kring pasta anordnar Barilla Pasta-VM eller ”Barilla Pasta World Championship” varje år.

Det är en internationell tävling, som i år anordnades för sjätte gången. Tävlingen ska främja den italienska matkulturen där pastan är en nyckelingrediens, och belöna dem som sprider det italienska köket på bästa sätt. Barilla strävar hela tiden efter att uppmuntra en ny generation kockar att bevara företagets kulinariska historik och hjälpa unga lovande kockar runt om i världen. Det här evenemanget bekräftar Barillas engagemang kring det.

I år tävlade tjugo unga lovande kockar från hela världen, som man tror kan slå igenom stort i världen. En av dem arbetar i Sverige.

Massimiliano Salzano växte upp i Rom omgiven av smaker och aromer från sin mors restaurang. I unga år bestämde han sig för att bli kock. Nu arbetar han på Onyxen Hotel i Göteborg.

”Barilla Pasta World Championship” handlar om matglädje. En del i tävlingen sätter kreativiteten på prov och handlar om att laga en signaturrätt. Det momentet går under namnet ”Framtidens pasta”. Andra delen av tävlingen går ut på att göra en omarbetad version av den klassiska Spaghetti al Pomodoro, spaghetti med tomatsås.

Kockarna coachas under hela tävligen och bedöms sedan av en jury som består av välkända kockar från hela världen.

Mästerskapet ägde rum den 27-29 september i Milano och Parma, Italien. Vinnare blev Accusio Lotà, ursprungligen från Italien men som nu arbetar på en restaurang i San Diego, USA.

Läs allt om tävlingen här

2. Därför ska du älska pasta
Bra för dig – bra för planeten

2. Därför ska du älska pasta
Bra för dig – bra för planeten

Det har aldrig varit hetare att äta bra – både för ditt eget välmående och för planetens överlevnad.
Och lösningen är närmre och enklare än du tror. Här får du veta hur du äter bra med hjälp av den Dubbla pyramiden, medelhavsdieten – och pasta.

AdvertisementVad du äter påverkar inte bara ditt välbefinnande, utan också miljön omkring dig. Faktum är att den mat som är bäst för dig också är den mat som är bäst för planeten.

Grönsaker, baljväxter, frukt och fullkornsspannmål hör till sådant vi ska äta ofta om vi vill må bra, leva länge och samtidigt ha en hållbar värld.

GENOM ATT ANALYSERA olika livsmedels påverkan på miljön har matforskningsenheten Barilla Center for Food and Nutrition, BCFN, konstaterat att den mat som vi bör äta oftast också är den som har minst påverkan på miljön.

Faktum är att pasta är en av nyckelkomponenterna i medelhavsdieten – och återfinns långt ner i både miljöpyramiden och matpyramiden.

Forskningen har resulterat i den så kallade Dubbla pyramiden, som består av två motsatta pyramider. Den ena – matpyramiden – visar vilken mat vi bör äta mer och mindre av. Den andra – miljöpyramiden – visar i stället vad som är bra och mindre bra att äta med hänsyn till livsmedlens miljöpåverkan. Det handlar om allt från frakt, nedfrysning och vattenåtgång till naturresursåtgång och hur samhället i stort påverkas av produktionen.

Forskarna på BCFN kom fram till att mycket i de båda pyramiderna är detsamma, men att man kan vända upp och ned på pyramiden för att få mängderna att stämma.

Den dubbla pyramiden är ett enkelt och bra redskap att använda i det dagliga livet.

Den mat som vi bör äta oftast också är den som har minst påverkan på miljön.

I BOTTEN AV matpyramiden finns livsmedel som är rika på näringsämnen och skyddande ämnen, såsom grönsaker, baljväxter, färsk och torkad frukt och fullkornsspannmål. Det är den här maten vi ska äta ofta.

Högre upp i matpyramiden finns i stället sådant vi ska äta mer sällan. Det är mat med högre energitäthet, som fisk, vitt kött och mejeriprodukter. Slutligen, alltså höst upp i matpyramiden, finns produkter som godis och rött kött – sådant som det rekommenderas en måttlig konsumtion av.

I botten av miljöpyramiden finns det som är bäst för miljön: potatis, frukt och grönsaker. Det följs av till exempel bröd, mjölk och pasta. I toppen av miljöpyramiden finns rött kött, följt av fisk och ost.

Det är stor skillnad på hur mycket köttproduktionen påverkar miljön jämfört med till exempel grönsaker och spannmål. Det krävs 15 000 liter vatten för att producera ett kilo nötkött, jämfört med 100 liter för grönsaker exempelvis.

Så mycket har vattenförbrukningen minskat – läs mer om Barillas arbete för miljön

Den största skillnaden mellan de båda pyramiderna är att kakor och bakverk inte är så dåliga för miljön, men desto sämre för hälsan.

100 procent av råvarorna ska tas fram på ett ansvarsfullt sätt.

DEN DUBBLA PYRAMIDEN har sitt ursprung i den populära och erkänt hälsosamma medelhavsdieten. Medelhavsdieten, som har sitt ursprung i länderna runt Medelhavet, innehåller just stora mängden frukt, grönsaker, baljväxter, fullkornsspannmål, fisk och torkade frukter och låga nivåer animaliska fetter.

– Vetenskaplig forskning har bekräftat medelhavskostens fördelar på människors hälsa. Om den följs rätt sänker den faktiskt risken för hjärt- och kärlsjukdomar, skyddar mot diabetes och fetma, och kan bidra till ett längre och hälsosammare liv, säger Victoria Spadaro Grant, Chief research, development & quality officer på Barilla Group.

PASTAN ÄR OFTA omdiskuterad och i många dieter ses kolhydrater och pasta som något dåligt. Men faktum är att pasta är en av nyckelkomponenterna i medelhavsdieten – och återfinns långt ner i både miljöpyramiden och matpyramiden. Pasta består av durumvete, vatten och ibland ägg – ingredienser som är bra både för hälsan och miljön. Dessutom är det gott och lättlagat.

Den färdiga pastan, som varken kräver kylning eller annan energikrävande förvaring, är ett miljövänligt alternativ. Pastan väger förhållandevis lite, vilket minskar fraktens miljöpåverkan.

Vetenskaplig forskning har bekräftat medelhavskostens fördelar på människors hälsa.

Victoria Spadaro Grant, Barilla.

Samtidigt kan pastan, på grund av sina naturliga egenskaper, vara ett dagligt val för ditt välbefinnande. Detta beror på att pasta har ett naturligt lågt innehåll av natrium och fett, så länge du inte överdriver med saltet i vattnet eller tillbehören.

– Till skillnad från vad många människor tror, gör pasta dig inte fet – utan tvärtom. Den typ av stärkelse som ingår i pasta blir till socker i vår kropp långsammare jämfört med andra livsmedel, därför får pasta oss att känna oss mätta under längre tid, säger Victoria Spadaro Grant.

DEN DUBBLA PYRAMIDEN antogs som referenspunkt för Barillagruppens sätt att driva sin affärsverksamhet. I dag finns ungefär 80 procent av företagets produkter på matpyramidens lägsta steg och 93 procent på miljöpyramidens lägsta steg.

Till skillnad från vad många människor tror, gör pasta dig inte fet – utan tvärtom.

Victoria Spadaro Grant, Barilla.

Och man har höga mål i arbetet att bli ännu bättre: Till 2020 kommer Barilla endast att erbjuda produkter av miljöpyramidens botten, med lägsta möjliga miljöpåverkan. 100 procent av råvarorna ska tas fram på ett ansvarsfullt sätt. Målet är också att förbättra människors liv genom att förespråka konsumentval i linje med matpyramiden.

Allt för att kunna stå för sitt ledord: ”Bra för dig – bra för planeten”.

Läs mer om Barillas hållbarhetsarbete här


Den här artikeln är ett sponsrat innehåll. Framtaget i samarbete med vår partner Barilla..
Den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.