Triumf möter

Hur lever du ditt liv? Har du tid och kraft till det där som förr var så viktigt? Eller har det trängts undan av karriären, tvätthögarna och vardagspusslet? I samarbete med Volvo Car Sverige möter den hyllade podcast-profilen Kristoffer Triumf fyra personer som genom aktiva val lyckats hitta balansen i sina liv. Ta del av deras inspirerande berättelser via podcast-intervjuer.
Först ut: Mark Watts.

1: Mark Watts
Konsten att leva livet fullt ut

1: Mark Watts
Konsten att leva livet fullt ut

Att leva i nuet – istället för att ständigt planera för framtiden. Det är kärnan i tänkaren och filosofen Alan Watts ständigt aktuella tal ”Live fully Now”.

Podcast-profilen Kristoffer Triumf möter hans son Mark Watts i ett samtal om Alan Watts tankar och liv.

–  Det han säger i klartext är att du lever inte alls om du inte lever i nuet, säger Mark Watts.

Filosofen och tänkaren Alan Watts är mest känd för att ha skrivit kultklassikern ”The Way of Zen” samt introducerat österländsk filosofi och tankar för miljontals människor i västvärlden.

Lyssna på Marks berättelse här: 

Alan Watts växte upp i Storbritannien och kom till USA på det sena 1930-talet. Hans djupa intresse för österländsk filosofi ledde till att han började undervisa i ämnet. Han hamnade i San Francisco, skrev böcker, undervisade och blev något av en intellektuell kändis.

Som tonåring och ung man följde sonen Mark Watts i sin fars fotspår, och med en bandspelare i händerna spelade han in mycket av vad Alan Watts sa på föreläsningarna.

– Jag var 15-16 när jag började resa med honom och spela in hans tal. Jag släpade runt på en schweizisk bandspelare, så tung att den nästan drog axeln av mig, säger Mark Watts, med ett skratt i podintervjun.

I dag arbetar Mark Watts som chef för Alan Watts-centret och det är här som Kristoffer Triumf möter Mark Watts.

– Vi befinner oss ganska nära berget Tamalpais där Alan byggde sin stuga och bibliotek, som han under senare delen av sitt liv använde för att skärma av sig för att kunna skriva.

Vi är så upptagna med själva verksamheten av att leva att vi missar livet.

Mark Watts

På 1960-talet hade Alan Watts blivit en känd tänkare som publicerat 20-talet böcker – många storsäljare med miljonupplagor. Han hade också blivit en spirituell galjonsfigur för hippierörelsen i Amerika.

Ett tal som han höll om att leva i nuet är i dag kanske mer aktuellt än någonsin. Talet kallas ”Live fully now” och kom till under ett TV-program där han utforskade döden. ”Live Fully Now” är ledmotiv i reklamfilmen för nya Volvo V90 Cross Country och sätter fokus leva fullt ut. Enligt Alan Watts är vi människor så rädda för döden att vi ignorerar den, vilket leder till att vi lätt flyttar fokus från nuet till framtiden.

– Vi är så upptagna med själva verksamheten av att leva att vi missar livet. Vi gör ständigt planer för morgondagen – en morgondag som kanske eller kanske inte kommer. Vi projicerar vårt tänkande till platser och ögonblick där vi inte befinner oss istället för att vara här, säger Mark Watts.

I dagens samhälle, med ett milt sagt uppskruvat tempo, är Alan Watts tankar mer relevanta än någonsin. Men det är inte helt lätt att bryta sina mönster.

Mark Watts använder själv en praktisk metod för att kunna hålla sig i nuet – en metod som Alan Watts inspirerat.

– Han brukade säga att det är viktigt att ”bli galen” minst en gång om dagen – i den bemärkelsen att man måste bryta sina invanda tankemönster. För mig handlar det om att göra något helt annat, som att arbeta med trä och vandra i de här skogarna, då är det enkelt att komma in i nuet.


Fakta: Alan Watts

Född: 1915, Död: 1973

Brittisk filosof och talare, introducerade österländsk filosofi för en västerländsk publik.

Skrev Way of the Zen 1957.

Hans tankar har hållits vid liv av hans son Mark Watts.

På senare tid har många av hans inspelade samtal och tal fått nytt liv på Internet.


THE GET AWAY CAR – så kallas nya V90 Cross Country. Bilen som är ett bevis på att man inte måste välja mellan karriären och allt det där andra du brukade älska att göra.

Genom att kombinera överlägsen komfort, design och säkerhet med vägegenskaper för riktigt tuffa förhållanden har Volvo Car Sverige skapat en bil som gör det möjligt för dig att leva fullt ut.

Läs mer om nya Volvo V90 Cross Country och bygg din egen.

 

2: Louise Östberg
Det stora äventyret

2: Louise Östberg
Det stora äventyret

Det stora äventyret var något som Louise Östberg drömde om – men inte kunde få till som småbarnsmamma mitt i karriären.

– Det enda äventyrliga berg jag besteg var det evigt växande tvättberget, säger Louise Östberg.

Lösningen blev att genomföra ett äventyr om dagen – i 365 dagar.

Det är en mörk natt på isen på Kottlasjön på södra Lidingö. I pannlampornas sken skrinnar två personer över den blanka isen. En av åkarna är Louise Östberg.

– Det hade regnat den kvällen och vattnet låg på isen – och det var som att åka skridskor på öppet vatten. Där och då kändes turen väldigt äventyrlig.

Tanken med kvällsåkningen var att diskutera vilket äventyr Louise Östberg skulle presentera ett par dagar senare på en antagningsintervjun till en äventyrsutbildning. Var det en tur över Grönland eller bestiga ett avlägset berg som var det ultimata utmaningen?

Men istället för att bestämma projekt hamnade fokus på att klara av rundan och få vännen att känna sig trygg på isen.

– Min väninna tyckte att skridskoturen var väldigt äventyrlig, kanske lite mer än jag. Det var när vi åkte där som jag kom på att jag är bra på vardagsäventyr – och idéen till att genomföra ett äventyr om dagen föddes.

Innan hon tog sitt beslut om att genomföra ett äventyr varje dag var hennes liv som många andras – ett ständigt pussel med att få mat på bordet, skjuts till träningar, familj och karriär.

Hon hade under sin uppväxt en hängiven säsongare i Alperna och det var där hon träffade sin man. Samtidigt som jobb och familj tog den mesta tiden ville hon samtidigt inte släppa drömmen om att leva ett äventyrligare liv.

– Det enda äventyrliga berg jag besteg var det evigt växande tvättberget och jag insåg att det vill jag inte fastna i – även om det livet var jättebra, säger Louise Östberg.

Det har känts helt rätt från att vi satte nyckeln i dörren.

Louise Östberg

Till vardags jobbar Louise Östberg med forskning och som konsult och specialområdet är innovation – närmare bestämt på temat om många små idéer i en organisation är bättre än en stor.

– Det finns mycket forskning som visar det – i min värld är många små idéer bättre än en stor. För mig var detta att koppla ihop två världar och se om många små äventyr kunde leda till en lika stor förändring som ett stort äventyr, säger Louise Östberg.

Det första äventyret blev just skridskoturen genom natten – sedan dess har hon gjort allt från att åkt kick-bike med draghund till isklättring i Covent garden

365 äventyr senare kan man lugnt säga att äventyrsåret innebar stora förändringar. Hela familjen har flyttat ifrån lägenheten på Lidingö och slagit ner bopålarna i fjällvärlden. Hemmaadressen är nu Funäsdalen.

– Jag har inte ångrat att vi flyttade en enda dag. Det har känts helt rätt från att vi satte nyckeln i dörren.

Nu lever hon närmare naturen än tidigare och kan enkelt sticka ut och springa i fjället. Naturen är lättillgänglig och känslan är fantastisk.

– Det krävs inte så mycket planering, vilket innebär att både jag och familjen gör mycket mer äventyr. Det behöver inte vara avancerat, kan handla om att ta en fjälltur på en halvdag. Nu gör vi mer tillsammans och jag tror vi blivit lite tajtare som familj.

THE GET AWAY CAR – så kallas nya V90 Cross Country. Bilen som är ett bevis på att man inte måste välja mellan karriären och allt det där andra du brukade älska att göra.

Genom att kombinera överlägsen komfort, design och säkerhet med vägegenskaper för riktigt tuffa förhållanden har Volvo Car Sverige skapat en bil som gör det möjligt för dig att leva fullt ut.

Läs mer om nya Volvo V90 Cross Country och bygg din egen

3: Magnus Nilsson
Jakten på balans

3: Magnus Nilsson
Jakten på balans

Stjärnkocken Magnus Nilsson jobbar oftast dubbel heltid. För att balansera livet och jobbet tar han av sig kockförklädet och hänger kameran runt nacken.

– När jag fotograferar kan jag bli nöjd till 100 procent – det kan jag aldrig när jag lagar mat, säger Magnus Nilsson.

Avlägset, mitt i ingenstans, avsides. När internationell press skriver om Fäviken Magasinet är det i princip alltid samma sorts ord som används. En beskrivning som Magnus Nilsson tycker är märklig.

– Avlägset – det beror på var man utgår från. Det är ungefär lika långt mellan London och Fäviken som London och San Sebastián, men det är aldrig någon som beskriver San Sebastián som avlägset, säger han med ett skratt.

Trots Magnus Nilssons invändningar är det lätt att förstå skribenternas fallenhet för att ta upp kontrasten i att en av världens bästa restauranger ligger utanför samhället Järpen, med strax över 1 500 invånare, djupt inne i de jämtländska skogarna.

Backar man bandet har Magnus Nilssons väg till Fäviken varit långt ifrån självklar. Efter att ha jobbat som kock i flera år i Paris flyttade han till Stockholm. Tillbaka i Sverige tröttnade han på att laga mat – i stället utbildade han sig till sommelier. Genom en kockkollega träffade han ägarna till Fäviken, som då inte hade någon restaurangverksamhet.

  Tanken var att jag skulle jobba här i tre månader och prova mina nyvunna sommelierfärdigheter.

Så blev det inte riktigt – de tre månaderna kom och gick. Att välja viner blev sekundärt. Personkemin med ägarna Patrik och Ann-Charlotte Brummer stämde, likaså viljan att göra en ambitiös restaurangsatsning. Bit för bit växte Fäviken Magasinet fram till vad det är i dag.

Tanken var att jag skulle jobba här i tre månader.

Magnus Nilsson

– Jag hade aldrig tänkt tanken att starta en restaurang i Jämtland – det finns inte underlag för den här typen av restaurang. Men där hade jag fel har det visat sig, säger Magnus Nilsson.

I dag står han i köket tre av kvällarna i veckan. Det har visat sig vara den bäst balansen mellan arbetet, familjen och fritiden.

– Jag vill inte vara här för mycket, då blir det ganska tråkigt och ohärligt att driva en sådan här restaurang. För mig är det ganska lagom med tre kvällar – då är jag fortfarande riktigt sugen när jag inne och jobbar.

Det innebär inte att han jobbar mindre – periodvis är det fortfarande snudd på dubbel heltid. Men nu behöver han inte personligen se till att det finns mjölk i kylen. För att behålla glädjen i köket kopplar han av med projekt inom andra områden.

– Jag är sån som person, jag blir lätt uppslukad av saker och kan fördjupa mig i vad som helst. Ett intresse som stannat kvar länge är fotografi – jag fick första kameran när jag var 7-8 år och har hållit på med det sedan dess.

Som kock känner han sig aldrig 100 procent nöjd med en maträtt som lämnar köket – det finns alltid någon detalj som kan förbättras.

– Men när jag fotograferar kan jag känna mig 100 procent nöjd. Jag är så pass mycket sämre på att fotografera än att laga mat. Jag måste koncentrera mig mycket för att det ska ha en chans att bli som jag tänkt. Det är väldigt avslappnande.

THE GET AWAY CAR – så kallas nya V90 Cross Country. Bilen som är ett bevis på att man inte måste välja mellan karriären och allt det där andra du brukade älska att göra.

Genom att kombinera överlägsen komfort, design och säkerhet med vägegenskaper för riktigt tuffa förhållanden har Volvo Car Sverige skapat en bil som gör det möjligt för dig att leva fullt ut.

Läs mer om nya Volvo V90 Cross Country och bygg din egen

4: Tove Holmgren
Att leva med passionen

4: Tove Holmgren
Att leva med passionen

Efter fem år i toppen av den svenska snowboard-eliten har Tove Holmgren nu lagt karriären på hyllan. Men när snowboard-livet byttes mot plugg och arbetsliv upptäckte hon en ny passion – vågsurfing.

– Jag kommer alltid leva med mina passioner, det är en viktig del av mitt liv, säger hon.

Det är februari och bara ett par grader i vattnet. Här på Torö Stenstrand hittar Tove Holmgren balans i sitt liv.

– När prognosen är rätt är surfet bra här. Hit åker man på bara någon timme och jag kan starta dagen här, säger hon.

Vågsurfing är ett nyfunnet intresse för Tove Holmgren. Mest känd är hon för att under flera år varit en av de bästa snowboard-åkarna i Sverige.

Första gången hon stod på en snowboard gick hon i sjätte klass. Sedan åkte hon som folk gör mest, ett par veckor om året.

När hon var 24 år gjorde hon sitt första hopp. Under en säsong i USA tillsammans med några vänner utvecklades hon enormt. 27 år gammal valde hon att pausa sin utbildning och satsa helhjärtat på snowboarden – och lyckades bli en av Sveriges tre bästa kvinnliga åkare.

– Jag har alltid varit en kicksökare men passionen för snowboard kom ganska sent. Innan proffskarriären hade jag åkt snowboard länge men det dröjde innan jag tog det till nästa nivå. Bättre sent än aldrig, säger hon.

Under fem år levde hon med fullt fokus på snowboard. Tävlandet gick bra och hon spelade in streetfilmer som fick stort genomslag på nätet. Trots framgångarna var det inte någon dans på rosor – åtta månader om året jobbade hon i klädbutik för att ha råd att åka snowboard från december till april.

Det var ett tungt beslut att lägga av.

Tove Holmgren

– Att resa iväg för att åka bräda var svårt att finansera. Det var ingen betald snowboard-karriär, jag fick grejer och spons, men kunde inte leva på det. Det gjorde mig inget i början – glädjen i åkningen tog över, säger Tove Holmgren.

Efter fem år och några skadedrabbade säsonger landade hon i att det var dags att ta upp studierna till sjuksköterska igen.

– Det var ett tungt beslut att lägga av, samtidigt som jag kände att jag gjort mycket av det jag ville göra inom snowboard.

I dag är hon nyutexaminerad sjuksköterska och jobbar på ett sjukhus i Stockholm. Ett vuxenliv som skiljer sig markant från livet som snowboardåkare.

– Men jag kanske aldrig kommer att bli ”Vuxen-Tove” på riktigt. Jag kommer alltid leva med mina passioner och mitt kicksökande. Det är en jätteviktig del av mitt liv, säger hon.

Trots det var det slumpen som ledde henne in på vågsurfing. Under en kort period vann hon två surfkurser.  Det var brädsport samtidigt som det var helt annorlunda mot det hon tidigare gjort.  Sedan kurserna har intresset växt och surfing har blivit en viktig komponent i hennes liv.

– Jag upptäckte att det var helt magiskt. Jag är fortfarande ny på surf men håller på att lära mig mycket. Det är en speciell känsla att vara i vattnet och glädjen när man tar en våg är obeskrivlig.

Just den känslan tar oss tillbaka till Torö Stenstrand, dit hon åker för att kunna surfa på hemmaplan. En dryg timme utanför Stockholm ligger en av Sveriges bästa vågsurfingstränder.

– I februari eller november är det jäkligt kallt men jag klarar att vara i vattnet en 30-45 minuter. Det är en skön känsla av att bara vara. Det finns inga prestationskrav, jag ska inte prestera eller vara duktig när jag surfar – jag gör det för min skull.

THE GET AWAY CAR – så kallas nya V90 Cross Country. Bilen som är ett bevis på att man inte måste välja mellan karriären och allt det där andra du brukade älska att göra.

Genom att kombinera överlägsen komfort, design och säkerhet med vägegenskaper för riktigt tuffa förhållanden har Volvo Car Sverige skapat en bil som gör det möjligt för dig att leva fullt ut.

Läs mer om nya Volvo V90 Cross Country och bygg din egen

Den här artikeln är ett sponsrat innehåll. Framtaget i samarbete med vår partner Volvo. 
Den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.