Välkommen till Amsterdam

Amsterdam är staden som är lika aktuell i dag som på 1200-talet när den grundades. Med lutande hus, ständigt pulserande elektronisk musik och de stora mästarnas verk är Amsterdam ett kulturellt centrum i Europa.

Det unika kanalnät som är Amsterdams pulserande ådra stäcker sig över hundra kilometer har blivit miljonstadens signum. Kanalerna delar in Amsterdam i tydliga, men kompakta, områden. De tre stora kanalringarna, med början från centrum, heter Herengracht, Keizersgracht och Prinsengracht.

Medan andra världsstäder i Europa, såsom London och Paris, sträcker sig över stora områden, är Amsterdam mycket mer kompakt. Storstadsområdet har mer än två miljoner invånare varav de flesta bor i förorterna.


Fakta: KLM:s bas sedan 1919

KLM är det flygbolag som flyger oftast till Amsterdam, på många håll hela sex flyg om dagen. Ända sedan starten i Holland 1919 har man haft Amsterdam som hemmabas. Genom åren har KLM hittat olika vägar för att göra resandet ännu bättre för deras kunder.

Vill du upptäcka Amsterdam? Hitta din flygresa här. 


Alla sevärdheter och hotell är ovanligt tätt samlade och finns i en halvcirkel söder om centralstationen. Det gör att att Amsterdam lättast upptäcks till fots. Detta har flygbolaget KLM tagit fasta på. För att hylla Amsterdam och samtidigt förse promenerande människor med bra skor har KLM tagit fram en egen sko, för att hylla just Amsterdam.

”The Amsterdam Sneaker” är gjord för att promenera långt i, tålig design i typiskt härligt holländska färger och greppvänlig sula för kullerstenarna. Den ger också access till de bästa sevärdheterna i staden, som Rijksmuseum, EYE museum, van Gogh-museet och många fler. Dessutom ingår en tur med kanalbåtarna, om man vill vila fötterna för en stund. Skorna kan man antingen skaffa genom att antingen buda hem ett par på auktionssajten Tradera eller eBay, där ingår även en resa med KLM till Amsterdam. Pengarna från budgivningen går oavkortat till Unicef.

Läs mer om The Amsterdam Sneaker på www.amsterdamsneaker.klm.com

Trots att Holland är ett litet land, något mindre än Jämtlands län, har landet genom århundradena haft ett stort antal kolonier runt om i världen. Detta har påverkat hur staden ser ut i dag. Det märks inte minst i matkulturen. Letar du däremot efter det mest holländska man kan äta måste du prova ”bitterballen”,  det är friterade köttbullar som serveras med senap. Du borde även pröva ”broodje haring” som är en form av sillmacka. Och holländarna fullkomligt älskar pommes frites som de äter med majonnäs till.

En säregen sak med Amsterdam är att påfallande många av husen i staden lutar. Det finns faktisk en orsak till det. Det har alltid varit trångt om utrymmet i Amsterdam så de flesta hus är smala och höga med många små våningsplan. När man förr i tiden skulle frakta in möbler och annat i husen, använde man sig av stora krokar och rep för att få in större gods i huset. För att det man hissade upp inte skulle slå sönder husets fönster, lutade man istället hela huset så att bord och sängar inte kunde vaja in mot fasaden.Fakta: Mästarnas stad

Holland är världsberömt för sina målare. Hieronymus Bosch, Pieter Bruegel den äldre, Peter Paul Rubens, Rembrandt och Jan Vermeer är några välbekanta namn från 1500- och 1600-talet. Vincent van Gogh, De Stijlrörelsens Piet Mondriaan och Karel Appel samt Constant inom den internationella Cobragruppen är ikoner inom konsten från efterföljande århundranden. På Rijksmuseum, Stedelijk Museum och van Gogh-museet hittar du verk av de största holländska konstnärerna.


Även om historien ständigt gör sig påmind i Amsterdam är staden även ett centrum för något helt annat. Holland i stort och Amsterdam i synnerhet är en stark faktor inom elektronisk musik. Många av de mest framgångsrika dj:s inom EDM, Electronic Dance Music, huserar i huvudstaden.

Artister som Armin van Buuren, Tiësto och Showtek är några som frekvent spelar på någon av de många nattklubbarna i Amsterdam. Dessutom är den årliga Amsterdam Dance Event, ADE den största festivalen i världen för elektronisk musik med alla dess sub-genrer. Under 2016 års festival kom 375 000 besökare och dansade till över 2200 artister från hela världen.

Då gäller det att ha ett par bra skor. Eller hur?

Vill du upptäcka Amsterdam? Hitta din flygresa här.

Här under har KLM samlat fyra kartor som sammanfattar delar av bästa av Amsterdam – under fyra promenader.

The Design Stroll

Upptäck Amsterdams designscen med hjälp av den här promenaden.

The Club Hop

Missa ingen klubb i Amsterdam.

The Recreational Walk

Njut av dina nya KLM-skor.

The Mighty Museums

Besök de stora mästarna.

Läs mer om de olika promenaderna och hur du skaffar en Amsterdam Sneaker på amsterdamsneaker.klm.com


Den här artikeln är ett sponsrat innehåll. Framtaget i samarbete med vår partner KLM. Den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.